Cuplul în viața mea III

Tu îţi cunoşti butoanele?

ioana-virjoghe

de Ioana Vîrjoghe

Partenerul/Partenera de viaţă este ca o oglindă a ta. Fiecare dintre noi, am integrat în viaţa noastră modele, comportamente, credinţe care aparţin celor din propriul sistem familial, aşa că în momentul în care două persoane formează un cuplu acestea vin la pachet cu un bagaj plin cu experienţe plăcute, grele, frumoase, dureroase, amestecate.
De aceea când cele doua bagaje ale partenerilor se întâlnesc, zic că se apasă pe un buton.
Relaţiile în general sunt complicate, cu multe suişuri, coborâşuri, însă relaţia de cuplu deţine un loc special. Aceste butoane despre care vreau să-ţi vorbesc în acest articol, eu cred că se apasă cel mai uşor în cuplu. 
Ai idee la ce mă refer?
Ştii momentul acela când te uiţi la partener/partenera şi spune ceva, face ceva sau nu spune, nu face ce ai vrea în acel moment şi în tine se petrece ceva dintr-o dată… simţi o emoţie puternică, te înfurii sau se declanşează instant plânsul şi ripostezi sau din contră te închizi şi refuzi contactul, cert este că ceva s-a întâmplat.
În aceste momente cealaltă persoană, de multe ori nu are habar ce a făcut de s-a întâmplat asta şi nici nu o să afle. Oricât ai explica, constaţi că nu înţelege. Şi atunci începe cearta: “tu chiar nu mă înţelegi niciodată!”.
 

De fapt ce s-a întâmplat este că un buton al tău a fost apăsat. Aceste accese, de cele  mai multe ori se întâmplă dintr-o dată, nu este nevoie de o acţiune intenţionată.Ceea ce este periculos şi poate afecta relaţia pe termen lung este ca partenerii să nu îşi cunoască aceste butoane.

 
După o astfel de întâmplare, după ce trece furtuna, pentru a descoperi ce se întâmplă în interiorul tău, îţi sugerez să te întrebi:
 
„ce s-a întâmplat cu mine? ce m-a deranjat atât de tare la reacţia, cuvântul, gestul lui/ei? unde mă doare? mi s-a mai întâmplat asta în trecut? există cineva care mi s-a adresat astfel? cine?”
 
Butoanele sunt personale s-au format în urma unor experienţe la rândul lor personale, drept urmare dacă persoana care este lângă tine în acest moment atinge chiar şi foarte fin o anumită zonă vulnerabilă, este suficient pentru declanşarea butonului roşu. De multe ori este greu să ne prindem singuri de aceste lucruri, dar putem reuşi în cadrul unui proces terapeutic unde vom primi suport şi îndrumare de specialiate.
 
                      
                            Ce ajută?
  • Identificare  propriilor “butoane roşii”, urmarea a procesului de autocunoaştere;
  • Cunoaşterea popriilor vulnerabilităţi;
  • Grija faţă de propria persoană, învăţarea unor comportamente care să limiteze, cel puţin expunerea la diferite situaţii dificile;
  • Comunicarea cu partenerul/partenera despre acestea, zonele mele vulnerabile – în momentele de linişte puteţi vorbi deschis despre ce deranjează pentru a fi mai atent/ă unul cu celălalt.
Cu timpul îţi vei da seama când partenerul sau partenera se apropie de butonul roşu şi poţi atenţiona, poţi schimba tonul discuţiei sau poate chiar pune pauză în conversaţia respectivă, reluând după ce îţi faci propria verificare. Acest lucru va ajuta la diferenţierea experienţelor tale din trecut şi relaţia de cuplu prezentă.
Te invit să descoperi şi celelalte articole cu această temă Cuplul în viața mea I,  unde poți descoperi percepţia şi credinţele tale despre cuplu şi Cuplul în viaţa mea II pentru a afla cum poţi îmbunătăţi propria relaţie.

Dacă doreşti să împărtăşeşti experienţa ta sau ai întrebări, îmi poţi scrie pe adresa de e-mail contact@hellome.ro 
 

Pe curând!
 
caroline-selfors-784104-unsplash

Distribuie