Cuplul în viața mea II

Stai mai aproape de tine!

ioana-virjoghe

de Ioana Vîrjoghe

“Într-o relaţie suntem 3: eu, tu şi relaţia noastră.” socio-psiholog, Jacques Salome, aduce în atenţia noastră această perspectivă care pentru mine, a fost de prima dată când am întâlnit-o cheia-cheilor în relaţia mea. Din acel moment, mi-am dat seama că este important să mă îndrept către mine în primul rând şi nu către partener.

“A fi în relaţie este o încercare, pentru că ai tendinţa de a renunţa la cine eşti atunci când eşti cu altcineva. Ca şi cum nu mai meriţi să ai propria viaţă, să te întâlneşti cu prietenii, hobby-uri , pentru că el ea nu ar fi ok cu asta.” psihoterapeut Claus Kostka 

Cheia unei relaţii sănătoase este ca ambii parteneri să rămână în propriile vieţi şi să se bucure împreună de relaţie. Acest fapt înseamnă că partenerii pot construi împreună noi obiceiuri, noi prietenii, experienţe plăcute pentru amândoi, fără a renunţa de ceea ce le face plăcere înainte de această relaţie.

Pare simplu şi uşor, nu-i aşa? dar totuşi este complicat…

Unul dintre aspectele care complică este că o dată  ce ne aflăm într-o relaţie  este foarte uşor să cădem în capcana “tu trebuie să ai grijă de mine”, astfel cerem partenerului/partenerei să ne împlinească propriile nevoi, deşi uneori nici noi nu le cunoaştem prea bine.

Când suntem în această capcană, relaţia devine complicată, ambii parteneri adună frustrări, nereuşind să îi facă pe plac celuilalt. Nici nu are cum!

Este ceva ce se întâmplă cu noi toţi la un moment dat în cadrul unei relaţii de cuplu.

Când observăm că se manifestă această tendinţă, putem să recunoaştem că nevoia este defapt în a fi mai aproape de noi înşine. Nevoia este personală şi nu poate fi împlinită de partener/parteneră, ci doar de tine însuţi. 

Cu cât îţi cunoşti mai bine propriile nevoi, poţi avea tu grijă de împlinirea lor, le poţi exprima clar, fără să aştepţi ca partenerul-partenera să îţi citească gândurile sau şi mai bine să le anticipeze.

Dacă citind acest articol, te-ai gândit ahaa… exact aşa face partenerul/partenera mea, eu vin şi spun: Stai mai aproape de tine! Priveşte întâi la ceea ce manifeşti tu în relaţie şi apoi dacă doreşti să schimbi ceva, fă-o uşor, uşor din partea ta de relaţie, este singurul loc unde poţi acţiona!

Pe curând!

izumi-jones-1314259-unsplash

Distribuie