Stop amânării!

Ne învârtim în cerc, începem mai multe lucruri deodată, tindem spre mai multe scopuri în arii diferite, le începem pe toate şi sfârşim prin a ne întrista că nu găsim o finalitate

ioana-virjoghe

de Ioana Vîrjoghe

De cele mai multe ori avem tendinţa să amânăm lucrurile pe care suntem nevoiţi să le îndeplinim pentru atingerea scopurilor noastre.

“Lasă că fac mai târziu”, mai târziu devine mâine, poimâine, peste o lună, când deja nici nu ne mai amintim exact care era ideea de început. Astfel ducem un proces fără sfârşit şi mai ales fără un rezultat dorit. Ne învârtim în cerc, începem mai multe lucruri deodată, tindem spre mai multe scopuri în arii diferite, le începem pe toate şi sfârşim prin a ne întrista că nu găsim o finalitate, un rezultat la niciunul dintre acestea.

Ce ajută?
1. Stabileşte propriul obiectiv cât mai concret, cu cele mai mici detalii;
2. Împarte acţiunea în paşi mici – drumul va fi mai uşor de parcurs şi vei avea ocazia să te bucuri de fiecare etapă în parte cu realizarea aferentă, aminteşte-ţi să sărbătoreşti!
3. Acţionează azi!
„Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi.” este un îndemn care are mare sens în atingerea scopurilor noastre. Când ne aflăm în faţa unui proiect personal, totul poate părea mult mai dificil decât este în realitate, aşa că amânarea devine o „bună prietenă” care pe moment ne aduce beneficiul de a nu lua contact cu acea dificultate. Dacă nu ar exista un beneficiu nu am lega o prietenie atât de strânsă.
De fapt ceea ce se întâmplă este că renunţăm la oportunitatea prezentă ;
4. Ţinteşte către propriul scop cu entuziasm!;
5. Fii conştient/ă că vei întâmpina obstacole în drumul tău. În acele momente priveşte imaginea de ansamblu şi cu siguranţă vei găsi forţa de a continua.

Îţi propun să observi în următoarea săptămână toate acţiunile tale şi să îţi răspunzi la întrebări precum: Ce îţi este mai uşor să duci la bun sfârşit: lucruri noi, complexe care îţi solicită acumularea de noi informaţii sau cele pe care le-ai întâlnit de nenumărate ori si îţi sunt familiare? Când apare dorinţa de amânare: în situaţii de urgenţă, cu nevoia unei rezolvări rapide sau în activităţi cu un termen lung de execuţie?
Cu ajutorul acestui exerciţiu vei deveni mai conştient/ă de modul în care acţionezi în împlinirea propriilor scopuri. Cu cât te cunoşti mai bine, cu atât poţi ajunge mai uşor acolo unde doreşti!

Îţi urez succes!

Ioana Vîrjoghe
psiholog-psihoterapeut

stop-amanarii

Distribuie